USB 7 HUB

IMG_3364Ukoliko ste jedan od onih ljudi kojima treba što veći broj USB priključaka, a tri ili četiri koja imate na laptopu su vam malo, rešenje možete da nađete u USB Hub-u. Svako kome je ikad trebao veći broj USB-ova sigurno je razmišljao, ako ne i sproveo u delo kupovinu USB Hub-a, a ovde ću vam predstaviti jedan takav.

Posle duge pretrage raznih USB Hub-ova izbor je pao na USB 7 Hub zbog velikog broja priključaka. Ukoliko želimo da budemo precizni radi se o njih 7, takođe postoji i mogućnost dodavanja strujnog kabla od 5V koji će kontrolisati stabilnost USB Hub-a, gde se napajanje neće vući sa jednog USB-a sa vašeg laptop ili desktop računara, već direktno iz struje. Naravno izuzetno mala cena u odnosu na ostale USB Hub-ove je ono što je mene lično privuklo ovom modelu koji sam imao prilike da testiram.  

USB 7 Hub je veoma malih dimenzija. Dimenzije bez stalka su 80 x 45 mm, dok se sa stalkom visina USB Hub-a povećava za 7mm – na 87 mm, a širina na 62 mm. Nije glomazan, ali se naravno može montirati po potrebi i bez stalka. Dizajn je elegantan, crne boje, koja je tako ofarbana da morate paziti jer svakim kontaktom sa ovim USB Hub-om ostaju otisci prstiju. Dosta dugo vremena je USB 7 Hub radio bez ikakvih problema, a onda su se iznenada pojavili. Polako, ali sigurno to je bio kraj života mog primerka USB 7 Hub-a.

Prvi problemi su počeli da se javljaju nakon nekog vremena intezivnijeg korišćenja. Verovatno se zbog čestog korišćenja kućište olabavilo, pa je znalo nekad da se desi da ispadne zadnja plastika koja služi kao maska USB Hub-u. Taj problem možete da rešite tako što svaki put kada želite da ubacite USB, držite USB 7 Hub sa spoljne strane.

Nešto kasnije, USB 7 Hub nije hteo da očita sve USB-ove, da bi nakon toga i ono malo portova koji su radili prestali da rade. Moram da kažem da mogući razlog kvara leži u tome što sam koristio jači strujni kabal nego što je propisano(7.5V umesto 5V). Trenutno, kao što vidite na slikama, USB 7 Hub daje znake života, svetli lampica, ali se ništa drugo ne dešava kada ubacite USB.

ZAKLJUČAK

Iako je trenutno u neispravnom stanju koje sam ja verovatno izazvao mojom greškom i korišćenjem pogrešnog strujnog kabla, smatram da je ovaj USB 7 HUB odlična investicija jer košta svega oko 5$, odnosno oko 500-600 dinara, što je znatno manje od renomiranih USB Hub-ova i uveren sam da će vas služiti bez problema ukoliko koristite odgovarajući strujni kabal.

Pogledajte više slika USB 7 Hub u galeriji.

 

 

Dragan Krstic

Student, osnivač Noriax Software-a, a nakon toga programer i web dizajner iz Srbije koji radi kao freelancer i u kompaniji LoveApps. Svoje slobodno vreme provodim uživajući u muzici, automobilizmu i putovanjima.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *