Kako unaprediti vaš zastareli laptop?

Ako vam je bootovanje od 5 minuta, kočenje i sporo pokretanje aplikacija dosadilo za relativno male pare mozete od vašeg laptopa napraviti računar vrhunskih performansi. Naravno, uvek postoje ograničenja u vidu procesora koji koristite, grafičke kartice, ali generalno za manje od 150 eura ulaganja dobicete laptop u vrednosti od nekih 500 eura pa naviše u zavisnosti od osnovne konfiguracije laptopa.

Pošto mi se sve od navedenog dešavalo – od bootovanja, kočenja laptopa, otvaranje Photoshopa, Eclipsa ili Visual Studio-a par minuta, odlučio sam da uložim malo para u cilju nadogradnje laptopa i prenesem vam moje iskustvo u tome u vidu ovog posta.

Laptop koji sam nadograđivao je HP630 laptop; procesor B960 2.2GHz Dual Core, 4GB RAM-a sa hard diskom od 500GB i HM65 matičnom pločom koja podržava do 8GB RAM-a. Treba imati u vidu da laptopove nije moguće konfigurisati kao desktop računare. Ukoliko vam je zastarela grafička kartica na desktop računaru možete je zameniti sa novijom bez većih problema, kao i ostale komponente. Nažalost kod laptop računara postoje ograničenja i morate se voditi time šta vaša matična ploča i BIOS podržavaju.

Pa krenimo iz početka…

Osnovne informacije o laptopu

Pre nego što počnete sa nadogradnjom laptopa potrebno je da znate osnovne informacije o njemu. U slučaju da ne znate konfiguraciju vašeg laptopa instalirajte CPU-Z da biste videli koju matičnu ploču koristite kako biste znali koje procesore i koliko memorije podržava vaša matična ploča.

maticna

Od modela vaše matične ploče zavisi mogućnost upgrade-ovanja vašeg računara.

Potražite informacije o vašoj matičnoj ploči na internetu i videćete koliko memorije i koje procesore podržava. U mom slučaju matična ploča podržava 8GB memorije i veliki raspon procesora, od nekih osnovnih pa do Quad Core i7.

 

Nadogradnja RAM memorije

Nadogradnja RAM memorije je posao koji veoma kratko traje, svega 5-10 minuta, ali nemojte očekivati veliki dobitak. U zavisnosti od količine RAM memorije dobićete eventualno malo brže bootovanje, ali i rasterećeniji sistem.

procesi

Višak RAM memorije čini sistem rasterećenijim i bržim.

Ukoliko želite što jeftinije da prođete, moj savet je da uradite isto što i ja, odnosno da putem CPU-Z nađete model vaše memorije i potražite na oglasima isti model kako biste ih uparili i koristili dual channel. Obzirom da moja ploča podržava 8GB RAM-a, a pošto sam imao već 4GB, uspeo sam uz malo muke da kupim isti model i uparim ih tako da sad memorije u mom laptopu rade u dual channel modu.

8gb

Dual Channel memorija (4GB + 4GB upareni)

CENA: 20 eura pa naviše
TRAJANJE: 5-10 minuta

 

Ubacivanje SSD(Solid State Drive) hard diska

Kao i kod nadogradnje RAM memorije, nadogradnja hard diska kratko traje, ali za razliku od nadogradnje RAM-a daje veoma vidljive rezultate. SSD hard disk je nekoliko desetina puta brži od konvencionalnih hard diskova zahvaljujući činjenici da se za razliku od običnih, konvencionalnih hard diskova, podatci čuvaju na čipovima umesto na mehanickim diskovima. Ova nadogradnja je skupa, ali daće vam veoma vidljive rezultate. Konkretno u mom slučaju bootovanje sistema traje 10ak sekundi, sve moguće aplikacije se pokreću skoro odmah, kompajliranje koda, pokretanje virtuelnih mašina i emulatora je mnogo puta brže nego sa običnim hard diskom.

Moja odluka je pala na Samsung EVO 256GB koji košta oko 120 eura i on bi bio moja preporuka vama, a ovo su rezultati poređenja njega i običnog hard diska koji se pre nalazio u mom laptopu:

ssd test

Test rezultati Samsung EVO 256GB SSD hard diska.

hdd test

Razlika između SSD i običnog hard diska je očigledna.

U zavisnosti od vaših potreba cene hard diskova se kreću od nekih 60ak eura pa naviše. Ukoliko nadograđujete desktop računar slobodno uzmite od 128GB, dok ukoliko je u pitanju laptop moja je preporuka 256GB.

CENA: 80 eura pa naviše
TRAJANJE: 5-10 minuta

Dragan Krstic

Student, osnivač Noriax Software-a, a nakon toga programer i web dizajner iz Srbije koji radi kao freelancer i u kompaniji LoveApps. Svoje slobodno vreme provodim uživajući u muzici, automobilizmu i putovanjima.

One comment on “Kako unaprediti vaš zastareli laptop?

  1. […] sam napisao u prošlom tekstu, vaš zastareli laptop možete uz malo truda i ulaganja pretvoriti u veoma zavidnu mašinu čak i […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *