Kako unaprediti vaš zastareli laptop #2 (Ugradnja procesora)

DSC_0023Kako sam napisao u prošlom tekstu, vaš zastareli laptop možete uz malo truda i ulaganja pretvoriti u veoma zavidnu mašinu čak i po današnjim standardima. Kada kažem zavidnu mislim na pre svega računar koji će biti veoma brz pri normalnom korišćenju, na to mislim surfovanje internetom, gledanje video klipova, rad na računaru, programiranje, itd… u principu sve osim igranja igrica. Opet sve zavisi od modela laptopa, tačnije od modela matične ploče koju vaš laptop poseduje.

Ukoliko ste uradili sve što sam napisao u prethodnom tekstu(nadogradili RAM memoriju i zamenili vaš hard disk sa SSD-om) u zavisnosti od modela laptopa koji imate već ste mu nekoliko puta poboljšali performanse u odnosu na njegovo prvobitno stanje. Tu nadogradnji laptopa nije kraj, bar ne za one upornije. Performanse vašeg laptopa možete poboljšati još više ubacivanjem novog procesora, odnosno njegovom zamenom.

 

IZBOR PROCESORA 

Kao i kod dekstop računara, kod laptop-ova ključ u izboru procesora leži u vašoj matičnoj ploči. Najsigurniji način izbora novog procesora za vaš laptop je da izlistate modele procesora koji dolaze sa vašim laptopom i da odaberete jedan od njih. Ta varijanta će sigurno raditi, a za one koji su voljni da rizikuju, potrebno je da vidite koji socket vaš laptop koristi i da u zavisnosti od socketa odaberete procesor koji će služiti vašim potrebama. Tu je takođe bitno da obratite pažnju na napajanje procesora, kao i na to da li BIOS koji imate na vašem laptop-u ima microcode procesora koji želite da ubacite.

Ja sam se ipak vodio prvom, sigurnijom opcijom. Našao sam procesore koje podržava moj laptop i odabrao najjači od njih koji je išao u njega, odnosno i5 2450M.

IMG_3397

Stari i novi procesor

 

KUPOVINA PROCESORA 

Procesore je danas relativno lako naći. Na našem tržištu najbolje mesto za traženje procesora je preko popularnih sajtova za oglašavanje(kupujemprodajem, limundo ikupindo), dok se u inostranstvu oslonite na ebay, amazon, alibabu i druge popularne sajtove. Pre kupovine potrebno je da prvo uradite istraživanje i da vidite koji procesor zadovoljava vaše potrebe. Kao što sam već napomenuo, ja sam se vodio sigurnom opcijom, nisam hteo da eksperimentišem već sam uzeo najjači procesor koji je dolazio uz moj računar i za koji sam bio siguran da će moj BIOS podržavati. U pitanju je i5 2450M koji je dual core, kao i prethodni, samo što radi na 2,5GHz i ima turbo boost na 3,1GHz.

 

UGRADNJA PROCESORA 

Ugradnja procesora je posao koji za razliku od prethodnih nadogradnji zahteva dosta vremena isključivo iz razloga jer je potrebno otvoriti ceo laptop, rastaviti matičnu ploču i zameniti procesor. Posao nije toliko komplikovan koliko je opipljiv. Vodite računa da ne izgubite neki šraf, da ne polomite neku žabicu i da pritom kablove ne presečete ili ne polomite neki kontakt. Nemojte žuriti i pažljivo radite. Danas su tutoriali dostupni i ukoliko vam je to potrebno možete veoma lako naći tutorial kako da rastavite vaš laptop računar na youtubu. Takođe kada već rastavljate laptop, korisna stvar koju možete da uradite, pogotovo ako se vaš računar pregrejava, je da očistite ventilator na vašem laptopu.

 

IMG_3393

Rastavljanje laptopa i ugradnja novog procesora

 

REZULTATI NOVOG PROCESORA 

Rezultati zavise od toga koji ste prethodni procesor imali i sa kojim ste ga zamenili. Obzirom da je kod mene bio dosta slabiji procesor, rezultati u radu su drastični i osetljiviji, a to se može videti i i po rezultatima Windows Experience Index-a:

  • Processor: 6.1 – 7
  • Graphics: 5.2 – 5.7
  • Gaming Graphics: 5,9 – 6,3

 

p1

Rezultati pre ugradnje novog procesora

 

procesor2_novi

Rezultati nakon ugradnje novog procesora

 

ZAKLJUČAK

Ukoliko se upuštate u ovu avanturu pucajte visoko, uzmite najbolji procesor koji će vaš laptop podržati ili ukoliko ste željni malo avanture gledajte neki i7, quad-core, itd… i budite posebno obazrivi pri rasklapanju laptopa jer svaka greška može skupo da vas košta.

CENA:

  • Termalna pasta – 600 dinara (obavezno)
  • i3 – 20 i više eura
  • i5 – 35 i više eura
  • i7 – 70 i više eura

TRAJANJE: 1-2 sata

POTREBNO: Termalna pasta i srafciger

Dragan Krstic

Student, osnivač Noriax Software-a, a nakon toga programer i web dizajner iz Srbije koji radi kao freelancer i u kompaniji LoveApps. Svoje slobodno vreme provodim uživajući u muzici, automobilizmu i putovanjima.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *