iOS vs Android

ios5-vs-androidSupermen protiv Lexa Lutora, Betmen protiv Džokera, Serlok Holms protiv Džejmsa Morijartija, iOS protiv Androida. Večita bitka. Tako slični, a tako različiti. Jedan je otišao u jednu krajnost – otvoreni kod, mogućnost implementacije na razne uređaje, itd… a drugi u suprotnu.

Jabučari protiv Robota, iOS protiv Androida. Šta god da radili i koju god politiku vodili Google-u i Apple-u u svakom slučaju ne manjka fanova, bar ne onih krvoločnih koji žele da vide beli dim iz drugog uređaja kako bi dokazali da je njihov bolji.

U ovom tekstu vodiću se isključivo svojim iskustvom. Dugo godina sam koristio Android, mada ga još uvek koristim obzirom da radim u Javi i programiram aplikacije za android uređaje, dok sa druge strane koristim IPhone 6 već skoro godinu dana kao primarni telefon. Pošto pretpostavljate da bi ovaj tekst bio ogroman, odlučio sam da ga podelim u nekoliko različitih kategorija, odnosno rundi, a to su:

  • Opšti utisak
  • Bezbednost
  • Kompleksnost
  • Stabilnost

 

Opšti utisak

Generalno gledano svako je na svoj način dobar i svako ima svoje prednosti i mane. Pošto Apple proizvodi samo nekoliko modela, u ovoj kategoriji upoređivaću najpopularnije predstavnike iOS i Androida. To su Samsung S6 i Iphone 6S. Oba telefona su prelepa, za razliku od prethodnika, S6 se drastično razlikuje od S5, dok se IPhone baš zato što je dodato to specijalno “S” ne razlikuje ništa drastično od prethodnika osim što su uvedene novine kao što je 3D touch.

Po performansama IPhone S6 na papiru ne može parirati S6, dok je u stvarnosti malo drugačije. iOS pobeđuje u  SingleCore benchmarku, dok je u MultiCore-u pobednik S6 zbog njegovog octa core procesora. Nakon benchmarka grafike dobijamo neočekivane rezultate – IPhone je po benchmarku imao 51FPS, dok je 6S imao samo 15FPS, odnosno performanse u 1080p 40FPS prema 25FPS.

Činjenica je da su oba telefona prelepa, prebrza i predobra za svakodnevno korišćenje, tako da ne želim nikome da dam pobedu u ovoj rundi te ovu rundu proglašavam nerešenom.

POBEDNIK: NEREŠENO

 

Bezbednost

U ovoj rundi vodimo se isključivo bezbednosnim propustima na iOS-u i Android-u. Poznato je da prilikom objavljivanja aplikacija na Google Play-u ne vodi se toliko računa o bezbednosti kao na App Store-u, odnosno postoje neke provere, ali ne takve kao što su na App Store-u. Da biste objavili aplikaciju na Google Play-u, potrebno je da updateujete aplikaciju u vašu developer console-u, te se kroz par sati ta ista aplikacija objavi, dok je vreme koje App Store provodi na proveru aplikacija koje su objavljene mnogo veće. Iz tog razloga virus poznat kao Droid Dream je uspeo da zarazi preko 260.000 Android uređaja 2011 dok nije konačno izbrisan sa Google Play-a.

Virusi postoje i za jedne i za druge telefone, kao i bezbednosni propusti, te se po tome ne možemo voditi i prebrojavati broj virusa i broj zaraženih sistema jer u mnogome zavisi verzija instaliranog operativnog sistema na mobilni ili tablet uređaj. Baš iz razloga što Apple proverava detaljno aplikacije koje se objavljuju na App Store-u ova runda ide u korist Apple, odnosno iOS-a.

POBEDNIK: iOS

 

Kompleksnost

 

Zamislimo da želimo da ubacimo muziku ili sliku na naš uređaj koji smo tek kupili. Da bismo ubacili na iOS, odnosno Apple-ov uređaj potrebno je da uradimo sledeće:

  • Preuzmemo iTunes sa interneta
  • Povežemo telefon sa računarom
  • Lociramo slike koje želimo da ubacimo, te ih ubacimo u iTunes
  • Kliknemo na sinhronizaciju i sačekamo istu da završi
  • Tek sada smo ubacili željene fajlove u naš uređaj

Ukoliko ipak odlučite da promenite melodiju, potrebno je da isečete audio fajl i da izmenite isti tako da ne bude veći od 30 sekundi.

Kod Android-a je situacija drugačija. Jednostavno ga povežete sa vašim računarom i ubacite slike ili muziku na vaš Android uređaj. Prema tome pobednik ove runde mora biti Android zbog svoje jednostavnosti.

POBEDNIK: Android

 

Stabilnost

 

Stabilnost pri radu je veoma bitna stavka svih uređaja. Kao što sam rekao na početku obzirom da radim Android i da imam velikog staža u Android-u, kao i u iOS-u, mislim da sa sigurnošću mogu da kažem da je iOS definitivno stabilniji operativni sistem. Kada kažem definitivno mislim da se iOS za ovaj moj staž od skoro godinu dana korišćenja svega nekoliko puta zabagovao. Kada kažem nekoliko puta mislim na svega 2-3 puta možda maksimum, dok je situacija sa Androidom drugačija. Definitivno ovu rundu odnosi iOS i to sa najvećom prednošću do sada u odnosu na Android.

POBEDNIK: iOS

Zaključak

iOS je pobedio sa 2:1, što nikako ne znači da Android ne valja. Trenutno u ovom trenutku mislim da je iOS u prednosti u odnosu Android iako su iOS i Android operativni sistemi koji su izgrađeni koristeći različite filozofije. Apple-ova filozofija je zatvoren sistem, nemogućnost promene i instaliranja nečega izvan njihovog sistema, dok je Android otvoren sistem, može se instalirati na sve moguće uređaje i za razliku od Apple broji veliki broj uređaja. Videćemo šta nosi budućnost, ali svakako je svetla za oba operativna sistema.

 

 

 

Dragan Krstic

Student, osnivač Noriax Software-a, a nakon toga programer i web dizajner iz Srbije koji radi kao freelancer i u kompaniji LoveApps. Svoje slobodno vreme provodim uživajući u muzici, automobilizmu i putovanjima.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *