Da li preći na Windows 10?

windows_updateSigurno vam, kao i meni, zadnjih nedelju dana izlazi poruka da li želite da update-ujete, odnosno da zamenite vašu stariju verziju Windowsa sa Windows 10. Odgovor je definitivno ne. Zašto?

Windows je svoj razvojni put počeo sredinom 80tih godina sa verzijom Windows 1.0, kasnije je nastavio sa Windows 3.0, Windows 95, Windows 98, Windows XP, Windows Vista, Windows 7, Windows 8 i da bi na kraju stigao do Windows 10 koji je nasledio Windows 8, odnosno Windows 8.1. Dosta toga se promenilo u toku razvoja Windowsa, naravno na bolje, ali i na lošije bilo zbog politike Microsofta, profita ili nečeg trećeg. Nažalost, baš zbog pomenute politike Microsofta ne bih savetovao prelazak na verziju 10. Ovo su neki razlozi koje samtram ključnim za moju tvrdnju.

– Microsoft će imati prava da skenira vaš računar u potrazi za nelegalnim softwareom i igricama!

Iskreno govoreći ne bih se osećao baš najbolje imajući na umu da neko “preko žice” ima prava da pretura po fajlovima na mom računaru. Možda Microsoft-ova njihova namera jeste najbolja moguća i on stvarno želi da suzbije i spreči pirateriju, ali jednostavno smatram da je njihova politika pogrešna. To bi bilo ekvivalentno ulasku policije u vašu kuću i potrazi za drogom, oružjem ili bilo kojoj drugoj nelegalnoj radnji bez ikakvog prethodnog dokaza. Pored toga, ukoliko se ispostavi da imate neki nelegalan software instaliran na vašem računaru, Microsoft ima pravo isti da istog trenutka obriše bez ikakve prethodne najave i potvrde.

– Update je obavezan!

Jednostavno update Windows 10 će biti obavezan hteli vi to ili ne. Koliko je to dobra poslovna politika, to je ipak mač sa 2 oštrice. Zašto pitate se? Pa jednostavno dobra strana je ta što će svi imati zaštićen Windows, poslednji update i ostalo, a loša je ta što ne bi bio prvi put Microsoftu da izbaci loš update koji hteli – ne hteli morate da downloadujete.

– Neke stare periferije možda više nećete moći da koristite!

Da, dobro ste pročitali. Možda imate stariji štampač, skener, web kamericu, itd… koju nećete moći koristiti jer jednostavno nije podržana i ne postoje drajveri za Windows 10.

Neke stare aplikacije možda neće dobro raditi na Windows 10!

Kao i periferije, postoji mogućnost da neke stare aplikacije možda neće više raditi kako treba na Windows 10.

Još uvek se “razrađuje”

Windows 10 je nepoznata teritorija, nedovoljno testirana. Dozvolite drugima da obave taj posao za vas i tek kada budete sigurni da Windows 10 podržava sve vaše zahteve, da radi stabilno i bez ikakvih problema pređite na njega.

 

Drugi razlozi tipa izgled Windowsa, dizajn nekih stvari i oslanjanje na mobilne platforme smatram manje relavantnim, te ih nisam želeo ubrojiti u razloge pošto je to ipak individualno od osobe do osobe. Verujem da se nekome se možda čak i dopada takav dizajn, raspored dugmića, itd… Naravno, ne kažem da moj računar nikad neću updateovati u Windows 10, ali ću se bar u narednom vremenu iz gore pomenutih razloga suzdržati da to ne uradim.

Dragan Krstic

Student, osnivač Noriax Software-a, a nakon toga programer i web dizajner iz Srbije koji radi kao freelancer i u kompaniji LoveApps. Svoje slobodno vreme provodim uživajući u muzici, automobilizmu i putovanjima.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *